Новини

Вижте последните новини за пазара на имоти

Движение на цените на имоти 2019-2021

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките – да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат прогнозите на компании за недвижими имоти.

При едно прогнозиране за развитие на пазара на недвижими имоти у нас добре е да се вземат предвид фактори като влиянието на международната икономика, на стопанската политика в страната ни, на жизнения стандарт на българина.

С влизането на страната ни в ЕС върху нашия имотен пазар вече влияят тенденциите на пазара за недвижими имоти в Европа. Ръстът на цените на имотите вече се забавя, а в някои страни се забелязва и спад. Зародилата се преди 3-4 г. нефтена и ипотечна криза в САЩ оказа влияние в Европа. Според западния печат цените на имотите във Великобритания спадат, на места вече до 30%. Има публикации, които изнасят данни за затваряне там на около 1000 офиса на Агенции за недвижими имоти и тази тенденция продължава. В Германия и Франция се отчита леко спадане. Според анализатори на пазара за недвижими имоти Европа не е застрашена от американския срив, тъй като европейската валута в момента е значително по-устойчива от долара. Но в Централна и Източна Европа еврото все още не е въведено. Инфлационният натиск там е силен. В Балтийските страни и Полша се констатира намаляване на продажбите, отслабване на чуждестранния интерес и увеличаване на натиска за снижение на цените на имотите.

Все още при новите членки на ЕС и в Средиземноморските страни поскъпването на жилищните имоти продължава, макар и с по-слаби темпове в сравнение с преди няколко месеца. В съседна Румъния цените на недвижимите имоти растат на база на разрастване на кредитния пазар и на наличието на по-висок жизнен стандарт в сравнение с минали периоди.

Какво става у нас.

През последните две години търсенето и предлагането разнопосочно се променяха. Нови инвеститори и строители продължават видимо активно да строят. Новите обекти продължават да се увеличават с ненамаляващи се темпове, а клиентското търсене намалява. Нещо в основата се заражда. Бумът на продажбите “на зелено” преминава при масовия строител. Все още в проектен етап се изкупуват имоти на утвърдени със своето качество и договорна коректност строителни фирми, на такива на които вече името работи за тях. Започналата от миналата година тенденция за покачване на цените на новото жилищно строителство продължава, макар и с бавни темпове. Масово това се обяснява с повишаване на цените на строителните материали, на горивата и т.н. Но търсенето не е вече активно, а вяло.

Пазарните механизми като че ли не действат адекватно. Това си има своето обяснение. На пазара за недвижими имоти има вече мощни строителни фирми. Те са в състояние да завършат обектите, без да са принудени да продават на зелено и могат да изчакват спокойно ценовото развитие във времето. И дано прогнозите им излязат верни.

Средният българин се стреми да подобри жизнения си стандарт, да се сдобие с ново жилище вместо старото от времето на социализма. Но често се случва месечните вноски при голям кредит да надхвърлят средната работна заплата в страната. От друга страна купувачите се стъписаха пред покачващите се цени на жилищните имоти и останаха в очакване на реален пазар, отговарящ на техните доходи и жизнен стандарт. Чуждите инвеститори и българите работещи в чужбина, които периодично влагат в имоти у нас своите заработки, започнаха да сравняват цените ни с някои еврпейски столици и градове и то не в полза на нашия пазар. И те в последно време не предпримат решителна стъпка за инвестиция.

Последните 2 месеца пазарът видимо не е активен, като че ли замря. Огледи се появяват, но реални сделки малко се осъществяват в сравнение с по-предни периоди.

خبر

2 коментара

 1. Пламен Георгиев

  на   каза 

  С влизането в Еврозоната най-добрата инвестиция е в недвижим имот.

  Отговор
 2. Георгиев

  на   каза 

  Авторът на статията има желание да си купи апартамент, но……. няма парички :). А и не е особено компетентен и аргументите му са твърде елементарни. Съществува 18-годишен цикъл на пазара на имоти, който важи за всички свободни пазари. Този автор въобще не е чувал за него. Та според този цикъл през следващите 7 години се очаква рязко повишаване на цените на имотите, и то по целия свят. Имотите са най-големият актив на капиталовия пазар. Актив стотици и дори хиляди пъти по-голям от всички останали активи взети заедно. Цената на този актив влияе и се влияе от състоянието на световната икономика и в тази връзка си има свои икономически закони на които се подчинява. Основният закон, описващ движението на цените на имотите във времето е именно 18-годишният цикъл. В този цикъл в момента сме в 11-тата година и през следващите 7 години ще наблюдаваме драстичен скок на цените. След това разбира се че ще има спад, но до тогава……..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

دانلود فیلم ایرانی