Новини

Вижте последните новини за пазара на имоти

Движение на цените на имоти 2019-2021

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките – да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат прогнозите на компании за недвижими имоти.

При едно прогнозиране за развитие на пазара на недвижими имоти у нас добре е да се вземат предвид фактори като влиянието на международната икономика, на стопанската политика в страната ни, на жизнения стандарт на българина.

С влизането на страната ни в ЕС върху нашия имотен пазар вече влияят тенденциите на пазара за недвижими имоти в Европа. Ръстът на цените на имотите вече се забавя, а в някои страни се забелязва и спад. Зародилата се преди 3-4 г. нефтена и ипотечна криза в САЩ оказа влияние в Европа. Според западния печат цените на имотите във Великобритания спадат, на места вече до 30%. Има публикации, които изнасят данни за затваряне там на около 1000 офиса на Агенции за недвижими имоти и тази тенденция продължава. В Германия и Франция се отчита леко спадане. Според анализатори на пазара за недвижими имоти Европа не е застрашена от американския срив, тъй като европейската валута в момента е значително по-устойчива от долара. Но в Централна и Източна Европа еврото все още не е въведено. Инфлационният натиск там е силен. В Балтийските страни и Полша се констатира намаляване на продажбите, отслабване на чуждестранния интерес и увеличаване на натиска за снижение на цените на имотите.

Все още при новите членки на ЕС и в Средиземноморските страни поскъпването на жилищните имоти продължава, макар и с по-слаби темпове в сравнение с преди няколко месеца. В съседна Румъния цените на недвижимите имоти растат на база на разрастване на кредитния пазар и на наличието на по-висок жизнен стандарт в сравнение с минали периоди.

Какво става у нас.

През последните две години търсенето и предлагането разнопосочно се променяха. Нови инвеститори и строители продължават видимо активно да строят. Новите обекти продължават да се увеличават с ненамаляващи се темпове, а клиентското търсене намалява. Нещо в основата се заражда. Бумът на продажбите “на зелено” преминава при масовия строител. Все още в проектен етап се изкупуват имоти на утвърдени със своето качество и договорна коректност строителни фирми, на такива на които вече името работи за тях. Започналата от миналата година тенденция за покачване на цените на новото жилищно строителство продължава, макар и с бавни темпове. Масово това се обяснява с повишаване на цените на строителните материали, на горивата и т.н. Но търсенето не е вече активно, а вяло.

Пазарните механизми като че ли не действат адекватно. Това си има своето обяснение. На пазара за недвижими имоти има вече мощни строителни фирми. Те са в състояние да завършат обектите, без да са принудени да продават на зелено и могат да изчакват спокойно ценовото развитие във времето. И дано прогнозите им излязат верни.

Средният българин се стреми да подобри жизнения си стандарт, да се сдобие с ново жилище вместо старото от времето на социализма. Но често се случва месечните вноски при голям кредит да надхвърлят средната работна заплата в страната. От друга страна купувачите се стъписаха пред покачващите се цени на жилищните имоти и останаха в очакване на реален пазар, отговарящ на техните доходи и жизнен стандарт. Чуждите инвеститори и българите работещи в чужбина, които периодично влагат в имоти у нас своите заработки, започнаха да сравняват цените ни с някои еврпейски столици и градове и то не в полза на нашия пазар. И те в последно време не предпримат решителна стъпка за инвестиция.

Последните 2 месеца пазарът видимо не е активен, като че ли замря. Огледи се появяват, но реални сделки малко се осъществяват в сравнение с по-предни периоди.

خبر

Един Коментар

  1. Пламен Георгиев

    на   каза 

    С влизането в Еврозоната най-добрата инвестиция е в недвижим имот.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

دانلود فیلم ایرانی