Новини

Вижте последните новини за пазара на имоти

Имотният пазар през 2019 г. – прогнози, очаквания, тенденции

Пламена Бонева – Ирида имоти – София

Пазарът на недвижими имоти през 2019 г. ще запази тенденциите от 2018 г.:
– Търсенето на 2- и 3-стайни апартаменти в големите градове: София, Пловдив, Варна, Бургас ще продължи да бъде активно.
– Предлагането на 2- и 3-стайни апартаменти ще се увеличи, в резултат на интензивното строителство през тази година.
– Прогнозирам лек спад на цените на апартаменти, което ще е продиктувано от няколко причини: повишено предлагане на новопостроени апартаменти, леко повишаване на лихвите по кредитите.
– Намаляване броя на купувачите ( ръст на осъществени сделки през 2018). – Ще се повиши интересът към апартаменти в затворен вид комплекси, с добре оформени зелени площи, денонощна охрана и контрол на достъпа.
– Пазарът на недвижими имоти в София ще бъде определящ за количеството сделки и през 2019 г.
– Освен на апартаменти, ще се повиши търсенето на висок клас офиси, складови площи с необходимото оборудване (рампи, подемна техника и др), магазини на атрактивни места.
– Очаквам активиране на интереса и към затворени комплекси с къщи, разположени в покрайнините на големите градове. Потенциални клиенти са млади (и на средна възраст) хора, с добри доходи, които могат да си позволят изплащане на банкови кредити.
Не се очакват сериозни сътресения на пазара за недвижими имоти. Считам, че ценово няма да има изненади и сделките ще се правят в една урегулирана спокойна среда, което е добре за всички участници на пазара.

Валентина Попова – Юрис 2000 – Пловдив

През следващата 2019 год. очаквам много динамичен и непредвидим пазар на недвижимите имоти. Това е продиктувано от няколко фактора: устойчивият пазар на имоти в момента се движи основно от български купувачи; динамиката на политическата ситуация в страната ще окаже влияние в икономиката и оттам предвидимостта на цените на недвижимите имоти.

Според мен пикът на цените на недвижимите имоти в гр.Пловдив ще бъде достигнат до средата на 2019 год. След това има два варианта: да се запазят цените или да започне лека промяна надолу.

Пловдив е столица на културата през следващата 2019 год. Това събитие може би ще се отрази при наемите, но няма да окаже влияние върху цените на имотите в Пловдив през следващата година. Впрочем и сега в края на 2018 год. ние виждаме задържане на цените на определени имоти, както и лек спад надолу.

Очаквам различни нива на сегментите на имотите в Пловдив. Новото и качествено строителство ще продължава да се търси на определени локации /Централна градска част/. Ще имаме търсене на жилища с две спални ново строителство от млади семейства с деца, затова нека инвеститорите помислят и проектират жилища с добра квадратура на спалните и просторни дневни трактове, а не както е в момента – малки спални по 8 – 9кв.м., дневен тракт- дъгъл и тесен коридор, а не помещение за отмора, почивка и уют за цялото семейство. Възможността за паркиране, а защо не и наличието на гараж ще бъде все повече критерий за избор и цена на жилищата, както и близостта до детски заведения, училища, големи вериги магазини, паркове.

Като нива на цените очаквам през първото тримесечие на 2019 год. да се задържат цените от последното тримесечие на 2018год. Само динамиката на политическата ситуация в страната ще покаже дали ще имаме придвидимост в икономиката и оттам и стабилен имотен пазар. Това ще видим след второто шестмесечие на 2019 год.

Според мен, макар и плавно, лихвите по кредитите ще се покачват, но за клиенти с добра кредитна история и високи доказани доходи банковите институции ще дават добри условия за кредитиране. Тази година сме свидетели на вдигане лихвите по потребителските кредити, идва моментът на покачване нивата на лихвите по ипотечните кредити. В Европа вече се покачва лихвения процент по кредитите, а ние сме в Европейския съюз.

За какъв тип имоти ще има повече търсене – според мен ще се търси ново качествено строителство на определени дестинации, както и жилища в стари монолитни кооперации, на определени ценови нива в зависимост от локацията, и дали имота има нужда от ремонт или не.

Нека всички си пожелаем една здрава и мирна 2019г. Много ми се иска българина да има повече възможности за покупка на жилище с голям избор, както и на имот за инвестиция, да бъде по-спокоен за утрешния ден.

Стоимен Христов – Тера Булгари – Перник

Очаквам през първото тримесечие на 2019 г. пазарът на недвижими имоти да задържи същите нива на цените. Към днешна дата все още се наблюдава повече търсене, отколкото предлагане.
Купувачи има, но на по-ниски нива от предлаганите на пазара. Има и такива с изчакващо търсене. Като цяло очаквам същия ръст на продажби. Смятам, че ако има покачване на лихвите по ипотечни кредити, това може да се случи плавно към средата на следващата година. Купувачите са ориентирани основно към апартаменти.

Галя Площакова – Гама Стил – Пазарджик

Обикновено всяка следваща година се очаква ръст на сделките и печалбата от имоти. В Пазарджик голямо раздвижване на продажби не се очаква по простата причина, че няма свободни апартаменти от панели – най-търсеният сегмент. По-големите крупни строители или са фалирали, или не строят жилища, а действащите ги продават сами, като избягват комисион за агенциите и в най-добрия случай ни дават за продан последните етажи.

Цените на имотите се вдигнаха доста, предвид, че в цялата страна се обявява този факт, но не е достигнат ръста на големите градове като София, Пловдив и Варна. В Пазарджик е налице голяма безработица и отлив на млади хора в други градове за месторабота и местоживеене. И въпреки всичко потенциалните клиенти са млади семейства и възрастни хора, които търсят съответно големи и по-малки жилища. Ако може имотът да бъде евтин, хубав и на централна локация!

Лихвите по кредитите се очаква да скочат – така прогнозират специалистите, но ще засегнат новите заеми, а не съществуващите.

Търсят се предимно панелни жилища, заради по-ниските цени, макар че според локацията цените им надминават тухлените апартаменти.

От новото строителство масово се търсят малки апартаменти – до 50 кв.м., но както споменах по-горе строителите сами си ги продават.

Снежана Стойчева – imoti.net

Очакванията ни са за максимален икономически растеж през 2019 г., което ще предопредели и продължаване на тенденцията за ръст на сделките и ръст на цените, но в умерени нива – около 5%. Инвестициите в жилищно строителство ще запазят темпото си. Появата на имоти ново строителство ще определя в значителна степен пазара на имоти. Ще се засили интересът към закупуване на луксозни имоти и на втори имот с инвестиционна цел.

Най-общо казано няма обективни фактори, които да предполагат спад в пазара на имоти през следващата 2019 г..


خبر

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

دانلود فیلم ایرانی